Konserwanty, barwniki, emulgatory, spulchniacze, chemiczne dodatki do żywności często są powodem alergii. Zestaw testów na nietolerancje pokarmowe dodatków do żywności zawiera wybrane składniki alergiczne z 5 głównych grup:
- (E 100 – E 199) barwniki,
- (E 200 – E 299) substancje konserwujące i regulatory kwasowości,
- (E 300 – E 399) przeciwutleniacze i synergenty,
- (E 400 – E 499) substancje zagęszczające, stabilizujące, emulgujące, wypełniające,
- (E 500 powyżej) pozostałe substancje.
Test ten zawiera wszystkie 254 zarejestrowane dodatki spożywcze, uważane za „całkowicie nieszkodliwe ale technologicznie niezbędne”.
BARWNIKI
mieszanka żółta, mieszanka czerwona, mieszanka brązowa, mieszanka zielona, mieszanka niebieska, mieszanka czarna, mieszanka pomarańczowa, mieszanka złoto/srebrna |
EMULGATORY
Emulgatory 1 Emulgatory 2, Emulgatory 3, Emulgatory 4 |
ANTYOKSYDANTY
E 310, E311, E 312, E 320, E 321, E 1102, E 306, E 307, E 308, E 309, E 300, E 301, E 302, E 304 |
AROMATY
Aromaty 1, Aromaty 2, Aromaty 3, Aromaty 4, |
KONSERWANTY
Konserwanty 1, Konserwanty 2, Konserwanty 3, Konserwanty 4, Konserwanty 5, Konserwanty 6, Konserwanty 7, Konserwanty 8 , Konserwanty 9 |
SŁODZIKI sorbitol, manitol, acesulfam K, aspartame, cyklamat, isomalt, sacharyna, taumatina, neohesperidine, maltite, lactite, ksylitol |
Terapia biorezonansowa podobnie jak homeopatia czy akupunktura i inne metody medycyny komplementarnej nie zapewnia 100% skuteczności. Efekt zależny jest od danego schorzenia i samego organizmu pacjenta oraz od jego sumiennego stosowania się do zaleceń terapeuty.